5 Juli Urumqi bloedbad

Ruim 68 jaar bezet China Oost-Turkistan en onderdrukt China de Oeigoeren bruut door middel van verschillende koloniale beleidsmaatregelen. Een van deze beleidsmaatregelen is de gedwongen verhuizing van Oeigoeren, vooral vrouwen en jongeren, om in China praktisch als slaven in verschillende industrie├źn te werken, terwijl miljoenen Han-Chinezen worden overgeplaatst om Oost-Turkestan te koloniseren.

Op 26 juni 2009 werden honderden Oeigoerse arbeiders doodgeslagen in een Chinese speelgoedfabriek in Shaoguan, in de provincie Guangdong, toen de Chinese politie en veiligheidstroepen een oogje dichtknepen en zelfs deze brute aanval op de Oeigoeren die met geweld waren overgedragen, had aangemoedigd in China. Enkele dagen later, op 5 juli 2009, demonstreerden duizenden Oeigoeren, voornamelijk studenten in Urumqi, de hoofdstad van Oost-Turkestan in de straten met Chinese vlaggen en spandoeken die om gerechtigheid en gelijke behandeling van het Oeigoerse volk vroegen in overeenstemming met de Chinese grondwet. De Chinese regering verpletterde echter genadeloos de vreedzame demonstraties en schoot duizenden vreedzame Uyghur-demonstranten neer, die niet alleen de Oeigoeren maar de internationale gemeenschap choqueerden. In de loop van de komende dagen werden tienduizenden Oeigoeren buitengerechtelijk gedetineerd of vermist, waardoor het bestaan van tienduizenden Oeigoerse families in Oost-Turkestan werd vernietigd.

In de loop der jaren heeft China zijn wrede koloniale beleid uitgebreid en Oost-Turkistan veranderd in een ongekende politiestaat waarin miljoenen onschuldige Oeigoeren, waaronder leden van onze eigen familie, zonder tussenkomst van de rechter zijn vastgehouden in concentratiekampen en illegale gevangenissen in Oost-Turkestan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.